Een beetje glaskralen geschiedenis

Zichzelf met kralen versieren doet de mens al sedert de pre-historie. Kralen werden toen gemaakt van allerlei materialen die voorkwamen in de natuur.  Glas is pas later uitgevonden. Waarschijnlijk werden de eerste gildes voor glaskralenmakers opgericht door de oude Egyptenaren.  In de eeuwen die volgen gaat het een beetje op en af met de glaskraalproductie. Technieken gaan verloren en met tussen periodes worden ze door verschillende volkeren weer opnieuw herontdekt.

De glasindustrie die ontstond in Venetië, prikkelt vooral mijn interesse. Dit omdat het glas dat ik nu gebruik nog steeds daar vandaan komt. In het jaar 1292 werd, wegens het grote brandgevaar, de ganse glasindustrie overgebracht van Venetië naar het eiland Murano. Binnen deze gesloten gemeenschap konden de glasrecepten en de technieken beter geheim gehouden worden. In die tijd was het namelijk streng verboden de glas geheimen door te vertellen aan anderen. Ook mocht men het eiland niet verlaten om ergens anders een glasfabriek op te starten. Tegen 1490 kregen verklikkers zelfs de doodstraf. De grote concentratie aan glasexperten, samen op een eiland, had zo zijn voordelen. Oude verloren gegane technieken werden er besproken en opnieuw ‘uitgevonden’. Er zijn verschillende technieken om glaskralen te maken. De techniek die ik gebruik, wordt ook wel eens ‘lampwork’ genoemd. Vroeger smolt men het glas in de vlam van een olielamp, vandaar de naam ‘lampwork’. Het gesmolten glas werd rond een staafje gewonden.

Waardevolle glaskralen werden lang geleden gebruikt in de ruilhandel. Net na de eerste wereldoorlog werd de interesse in glaskralen weer groter. Ook in andere landen (zoals Tsjecho-Slowakije, Japan, West-Duitsland) kent de glas- en kristalindustrie beter tijden. In de tijd van de Grote Depressie werden glasjuwelen aantrekkelijker, dit omdat ze goedkoper waren dan edelstenen.

Nu is het voor sommigen nog steeds hun broodwinning, voor anderen een leuke hobby !

In een volgende post zal ik nog wel meer vertellen over het maken van glaskralen.

Hierbij een blik in mijn kralendoos met wat oefenkraaltjes:

200804_doos.jpg

 

 

 

Advertenties