Hoe maak je een roosje / Rose cane

20110116_Roosje_stap12.jpg 

Dit weekend heb ik nog eens een roosje gemaakt, deze keer een blauwe. Hiervoor heb ik de tutorial van Sigal Simovich nogmaals gevolgd. Stap na stap heb ik foto’s genomen en hier neergezet.

Om dit roosje te maken, heb je een half pakje witte klei en half pakje van een andere kleur nodig. Zorg ook nog voor transparante klei, want die moet rond de roos.

20110116_Roosje_stap1.jpgZoals je hiernaast kan zien beginnen we weer met het maken van een Skinner Blend. Er zit links en rechts ongeveer 1.5 cm klei die tijdens het ‘blenden’ niet gemengd gaat worden met de andere kleur. Hierdoor breng je een groter contrast in de rozeblaadjes. Dit geeft straks meer diepte in de bloem en zo ziet ze er meer ‘3D’ uit.

Het blauw dat je hier ziet is een mix van Fimo classic 34 en 32. Het wit is gemengd met een klein beetje parelmoer wit.

 

 

 

20110116_Roosje_stap2.jpgNa de Skinner Blend krijg je een strook klei die je moet stapelen als een ‘harmonica’. Op de foto zie je mooi het verloop van volledig blauw naar volledig wit.

 

 

 

 

 

20110116_Roosje_stap3.jpgHet stapeltje knijpen en rollen tot je een cilinder krijgt. Deze reduceren tot het een slang van ongeveer 25 cm wordt. Snij de slang in twee gelijke delen, zoals op de foto.

 

 

 

 

20110116_Roosje_stap4.jpgDe éne helft snij je in 5 stukken van 2.5 cm. De andere helft reduceer je verder tot een lengte van 22,5 cm. Verdeel deze dan in 9 stukjes van 2.5 cm.

 

 

 

20110116_Roosje_stap5.jpgEén van de kleine stukjes moet plat gedrukt en opgerold worden en vormt zo het centrum van het roosje.

 

 

 

 

 

 

 

 

20110116_Roosje_stap6.jpg20110116_Roosje_stap7.jpgDan nog drie kleine stukken plat duwen en met de witte kant naar binnen rond het centrum van het roosje te zetten.

 

 

 

 

 

 

 

Nu op dezelfde manier de 5 andere rolletjes platdrukken, maar deze met de witte kant naar buiten rond het roosje zetten. Doe ook hetzelfde met de 5 grote rolletjes.

20110116_Roosje_stap8.jpg20110116_Roosje_stap9.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 Het wordt vandaag wel een heel lange post hier en we zijn er nog niet Lachen. Om de roos er nog wat realistischer uit te laten zien gaan we de buitenste blaadjes nog wat laten ‘golven’. Hiervoor moet je met een houten saté-prikker wat gleufjes in de buitenste bloemblaadjes duwen. Deze worden opgevuld met een slangetje transparant, ook in de overgang tussen de bloemblaadjes moet er een reepje transparante klei aangebracht worden.

20110116_Roosje_stap10.jpg20110116_Roosje_stap11.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 Nu nog een plakje transparant rond het ganse roosje en het kan (eventueel na een nachtje) gereduceerd worden. Het resultaat staat bovenaan!

Misschien heb ik nu wel iemand warm gemaakt om het ook eens te proberen. Veel plezier dan ! Ik vind het zo leuk om canes te maken, dat ik er niet eens aan toe kom om er eens kralen van te maken Knipogen

Advertenties

8 gedachten over “Hoe maak je een roosje / Rose cane

 1. Je hebt me zeker warm gemaakt! Wat een mooie duidelijke tutorial, bedankt! Ik ga hem zeker eens proberen en laat dan het resultaat op het forum zien 🙂

  Like

 2. Wat prachtig!
  Ik ben begonnen met gewone bloemen op een kraal, maar ik krijg het niet voor elkaar om de bloemen op een kraal te krijgen zonder dat je de transparante klei er omheen ziet. Ik las dat na het bakken laten schrikken in ijswater helpt, maar dat heeft weinig effect bij mij. Heeft u misschien tips? Alvast bedankt!

  Like

 3. Ben net terug van vakantie, vandaar mijn late reactie op je berichtje. Van de transparante klei zie je altijd nog wel een beetje hoor. Om er zo weinig mogelijk van te zien, snij je best de cane in flinterdunne plakjes. Daarna kan je eventueel heel voorzichtig zoveel mogelijk overtollige transparante klei wegsnijden. Als je er echt helemaal niets van wil zien, dan moet je de kraal ook omhullen met een dun laagje transparant. Als je dan je bloempjes erop aanbrengt, gaat het transparante randje verdwijnen in het transparante laagje dat al op je kraal zat. De warme kralen na het bakken in ijswater gooien maakt de kleuren helderder en de transparante klei doorzichtiger.
  Je kan ook canes maken zonder transparante klei, hier een link naar een tutorial: http://zuclay.blogspot.com/search/label/trying%20out%20other%20people%27s%20tutorials%20%3A%29 .
  groetjes.
  Annemie

  Like

 4. Heej Annemie,
  voor de skinnerblend, heb je daar zo’n FIMO pastamachine voor nodig?
  of kan het ook met iets anders
  groetjes Janaa

  Like

 5. Hoi Jana,
  De pastamachine is wel het gemakkelijkste maar in principe kan het ook zonder. Je kan eens hier kijken : http://www.tokensbeads.com/education.htm , onder het kopje ‘How To Make A Manual Blend (without a pasta machine)’. Zelf gebruik ik altijd de pastamachine, zonder heb ik nog nooit geprobeerd.
  groetjes en nog veel kleiplezier !
  Annemie

  Like

Reacties zijn gesloten.