Op zoek naar bijpassende primaire kleuren

Vorige keer heb ik mijn kleurencollages laten zien. Door het slechte weer ben ik dit weekend ook door het volgende deel van het boek geraakt. Ik ging op zoek naar de primaire kleuren die bij mijn collage passen. Het éne blauw is namelijk het andere niet, zo ook voor geel en magenta.

20110619_Tasting tiles.jpg

 

Fimo classic is harder dan de soft reeks en heeft daardoor als nadeel dat de klei niet zo soepel mengt. Toch werk ik bijna altijd met Fimo classic. Als je canes en kralen met een hardere klei maakt, gaan ze minder snel vervormen. Om de kleurenmengsels later nog te kunnen gebruiken, heb ik gekozen voor de primaire kleuren van Fimo classic.

Even tussendoor een foto genomen, je ziet mengsels van de volgende kleuren:

geel nr 1 – goudgeel nr 15

magenta nr 21 – rood nr 2

blauw nr 37 – ultramarijn nr 33 – turkoois nr 32

Naast elke kleur (of nog te mengen kleur) ligt het ‘recept’. De verdeling van de cirkels geeft de onderlinge verhouding van de primaire kleuren weer. Het recept heb ik voor het bakken aan de onderkant van elke kleur vastgeplakt. Op die manier kan ik  direct zien hoe de kleur bijgemaakt kan worden.

20110619_Tasting tiles2.jpg

 

 

 

Na het bakken heb ik de nieuwe kleuren één voor één op de collage gelegd. De best passende secundaire en tertiaire kleuren bevatten vooral goudgeel en magenta. Die twee hoofdkleuren zijn dus al direct gekozen.

Voor blauw ligt het moeilijker want de nummers 33 en 32 komen even vaak voor in de mengsels. Vandaar dat ik toch maar weer aan het mengen ben gegaan. Ik heb 2 nieuwe blauwe kleuren gemaakt door 33 en 32 in twee verschillende verhoudingen te mengen. Deze heb ik dan, zoals op de foto hierboven, gemengd met magenta en goudgeel. Hieruit heb ik dan wel het juiste blauw kunnen kiezen. Met de drie geselecteerde hoofdkleuren kan ik nu de regenboogketting uit het volgende hoofdstuk gaan maken !

 

 

 Hieronder nog eens al mijn nieuwe kleurtjes bij elkaar. Op de linkerfoto staan de secundaire kleuren met onderaan de 2 nieuwe blauwtinten. Rechts zie je de tertiaire kleuren of ‘muddy colors’.

In het boek heeft men een leuke uitdrukking voor deze kleurstalen,  namelijk ‘tasting tiles’ of tegeltjes om kleurtjes te proeven.

20110619_Tasting tiles3.jpg20110619_Tasting tiles4.jpg


Advertenties

2 gedachten over “Op zoek naar bijpassende primaire kleuren

Reacties zijn gesloten.