Uit de Hotpot !

Mijn collega’s van het werk hadden een supergoed idee! Ze schonken mij voor mijn 20 jaar dienst een aankoopbon van mijn favoriete shop, de Banier.  Hiermee heb ik me dan een hotpot met toebehoren aangeschaft. Met een Hotpot kan je glas smelten in een gewone microgolfoven. Het is helemaal niet moeilijk. Je snijdt kleine stukjes glas en legt ze bij elkaar op een speciaal papiertje in de hotpot. Alles gaat dan in de microgolfoven tot het glas gesmolten is. Daarna moet alles traag afkoelen, dit om te vermijden dat het glas gaat barsten. Twee uur wachten is wel moeilijk voor iemand met weinig geduld Lachen! Dan mag de pot open en komt er elke keer weer een uniek stukje glas tevoorschijn. Ik ben al druk aan het experimenteren geweest. Hieronder de foto’s van mijn eerste zes hangertjes. Er moet nog wel een oogje aangeplakt worden vooraleer ze aan een ketting gedragen kunnen worden.

De Hotpot

20110710_Hotpot8.jpg

Hanger voor het smelten:

20110710_Hotpot1.jpg

Na het smelten:

20110710_Hotpot6.jpg

En hier nog meer hangers !

20110710_Hotpot2.jpg20110710_Hotpot3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20110710_Hotpot4.jpg

20110710_Hotpot5.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 De laatste is wel een bijzondere, ik hoop dat hij niet gaat scheuren. Ik heb namelijk 2 soorten glas gecombineerd. De streepjes zijn hele dunne sprietjes glas (stringers) van een andere glassoort. Ik heb ze gemaakt door glasstaven te smelten in een vlam. Vervolgens heb ik dat gesmolten glas tot stringers getrokken. Die glasstaven gebruik ik normaal voor het branden van glaskralen. Dat glas heeft een andere uitzettingscoëfficiënt dan het glas voor de hotpot. Ze zijn dus eigenlijk niet met elkaar te combineren. Maar voor het maken van glaskralen is het de regel dat het wel kan indien je niet meer dan 5% ander glas gebruikt. Daarom heb ik met de hotpot dit kleine testje gedaan. Tot hiertoe is er geen barst te bekennen, wel leuk dat er luchtbelletjes tussen de streepjes zijn gaan zitten.

20110710_Hotpot7.jpg

Wordt zeker vervolgd !

Advertenties

7 gedachten over “Uit de Hotpot !

 1. Wat een geweldig ding! Ik had er nog nooit van gehoord. Ik dacht dat het heel moeilijk was om zulke mooie hangers zelf te maken. Ik had al gelijkaardige hangers gekocht op ebay, maar nu ik weet dat ik zelf zoiets kan maken, gewoon in de microgolfoven.
  Ik ga direct eens zoeken op internet naar zo’n hot-pot en ’t zal zeker op mijn verlanglijstje komen voor de feestdagen.
  Groetjes,
  Kattenfreak

  Like

 2. Wat maak jij toch prachtige dingen. Zowel van polymerklei als van glas!
  Ik ben van plan zo’n hotpot aan te schaffen. Kun je daar eigenlijk alleen dingetjes mee maken, met een platte onderkant? Of ook bv ronde kralen?
  Groet,
  Greetje

  Like

 3. Hoi Greetje,
  Dank je voor je bezoekje ! Met een hotpot heb je inderdaad altijd één platte kant. Dat komt omdat het glas gesmolten wordt op een soort van papier tot helemaal vloeibaar. De kant die op dat papier ligt, is na afkoelen plat. Hier kan je eens rondkijken hoe je dat doet: http://www.microwave-hotpot.com/ .
  Als je graag ronde kralen uit glas wil maken dan kan dat niet met een hotpot, dan moet het met een gasbrander. Ook heel plezant om te doen hoor, maar als je het goed wil doen heb je een hele hoop materiaal nodig. Zelf gebruik ik een (ver van ideale) hobbybrander met van die kleine blauwe gasbusjes. Hier kan je eens kijken hoe het gaat : http://www.youtube.com/watch?v=SS4AzBiPdyE .
  groetjes,
  Annemie

  Like

Reacties zijn gesloten.